Covid-19 loi globaalin kriisin, mutta pakotti meidät luomaan myös jotain hyvää
30.05.2020
Miltä koronakriisi näyttää lääkinnällisten laitteiden toimittajien näkökulmasta? Olemme varmasti kaikki kokeneet yllättävän ja kokonaisvaltaisen koronatilanteen stressaavana. Viruksesta kenelläkään tuskin on mitään hyvää sanottavaa, mutta haluan painottaa jotain korona-ajan Suomessa virinnyttä hyvää: vahvaa yhteistyötä. Yhteinen päämäärämme on tällä hetkellä kristallinkirkas: potilaiden auttaminen ja suomalaisen yhteiskunnan vakauttaminen.
Fimea, eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus sekä Sailab – MedTech Finland ry ovat ohjeistaneet eri osapuolia avoimesti ja selkeästi. Yhteistyökokouksia, tiedonvaihtoa ja selvityspyyntöjä riittää, ja ne kaikki tulevat tarpeeseen. Myös asiakkaiden ja muiden terveysteknologiayritysten kanssa yhteistyö on sujunut erinomaisesti. Kaikilla meillä on sama päämäärä ja halu auttaa.
Tämä ei voi olla vaikuttamatta siihen, miten hyvin tulemme selättämään tämän kriisin. Loppujen lopuksihan onnistumisessa on aina kyse siitä, että ihmiset osaavat tehdä keskenään hyvää yhteistyötä ja antavat arvoa toistensa osaamiselle.
Varautumisesta huolimatta kysyntäpiikki yllätti
Olen usein miettinyt, miten meidän toimintamme Pedihealthissä poikkeaa useista yleisistä nykyajan suosituksista ja toimintamalleista. Koronakriisin iskiessä suomalaisen yhteiskunnan tietoisuuteen maaliskuussa, näkyi tilanne meille jo aiemmin kasvavina kysyntäpiikkeinä tuotteillemme. Toimintatapoihimme on aina kuulunut suurien varastomäärien pitäminen ja tämä oli meille hyvin ratkaisevaa sillä hetkellä. Pystyimme toimittamaan luotettavasti tuotteitamme asiakkaidemme käyttöön.
Terveysteknologian ratkaisujen maahantuonti ja valmistus vaativat asiantuntijuutta, toimivan laadunvarmistusjärjestelmän ja ymmärrystä vaadittavista standardeista, säädöksistä ja vaatimustenmukaisuudesta. Esimerkiksi hengityssuojaimet ovat korkean riskiluokan henkilönsuojaimia, joiden on täytettävä turvallisuudelle asetetut ehdot kriisin aikanakin. Tätä osaamista löytyy vakiintuneista terveysteknologiayrityksistä. Osaamista hyödyntämällä ja avointa hankintatoimintaa vahvistamalla vältyttäisiin julkisuudessakin olleilta ikäviltä esimerkeiltä epäonnistuneista ostoista.
Kun tuotteiden menekki ja varautuminen kasvoi räjähdysmäisesti maaliskuussa valtioneuvoston ensimmäisen tiedotustilaisuuden jälkeen, kasvoi myös huoli tuotteiden saatavuudesta. Toimimme nopeasti ja teimme lyhyessä ajassa isoja päätöksiä lääkinnällisten laitteiden ammattikäyttäjiä kuunnellen. Varmistimme henkilökunnan terveyttä ja työskentelyä siirtymällä suurelta osin etätöihin, mutta samalla panostimme varastoomme ja toimituskykyymme. Ajoittaisilta toimitusviiveiltä mekään emme voineet välttyä ja edelleenkin tuotteiden saatavuustilanne vaihtelee viikoittain. Vaikka tuonti Aasiasta on elpynyt hyvin ja kotimaista tuotantoa on lisätty, haasteita riittää edelleen. Globaali kysyntä on edelleen erittäin suurta. Lisäksi koronaviruksen mahdollinen toinen aalto voi vaikeuttaa saatavuustilannetta nopeasti.
Yhteistyö jatkuu vahvana
Vuoden 2020 alkupuoli on ollut kaikille yhtä suurta stressitestiä, mutta toisaalta on ollut hienoa huomata, kuinka olemme samalla nousseet osaamisessamme aivan uudelle tasolle. Kun tutut lainalaisuudet eivät välttämättä toimi, ihmiset kehittävät uusia ratkaisuja ja prosesseja sekä ymmärtävät entistä syvällisemmin me-hengen voiman. Olemme saaneet lyhyessä ajassa nipullisen asioita jatkokehitykseen ja uusia ideoita tulevaisuuden varalle.
Kun koronakriisin jälkeen palaudumme niin sanottuun tavalliseen arkeen, toivon, että osaisimme rakastaa ja arvostaa sitä omaa perusarkea, jota nyt poikkeusaikoina niin kovin kaipaamme. Lisäksi toivon sitä, että asiakkaiden, terveysteknologiayritysten ja viranomaisten yhteistyössä säilyy se sama vahva kehittämisen ja yhteistyön meininki, jonka olemme nyt saaneet yhdessä aikaan.
-Heli